top of page
hartcoherentie

Hartcoherentie is een ademhalingstechniek die jou mentaal en emotioneel in evenwicht brengt, waardoor je hele lichaam ontspant en zorgt voor innerlijke rust en tevens je veerkracht opbouwt. Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwd middel dat bij stress-gerelateerde problemen, burn-out, overprikkeling en hyperventilatie zeer doeltreffend werkt.

Een hartcoherentietraining maakt gebruik van biofeedback.
Op die manier wordt de verhouding tussen spanning en ontspanning in beeld gebracht. Door gerichte ademhalingsoefeningen kunnen we beter vat krijgen op onze emoties en ze in ons voordeel laten werken in plaats van tegen ons.


Hoe werkt het?

Heel wat onbewuste lichaamsfuncties en processen worden gestuurd vanuit het Autonome Zenuwstelsel (AZS). Denk maar aan onze hartslag, ademhaling, bloeddruk, spijsvertering, stofwisseling, …
Dit zijn allemaal taken die automatisch door ons lichaam worden uitgevoerd en waar we zelf niet bewust mee bezig moeten zijn. Misschien maar goed ook want stel je voor dat je 10 minuten vergeet te ademen.
Bijna al onze lichaamsfuncties beïnvloeden elkaar. Zo gaat bv. bij stress het ademhalingsritme evenals de hartslag versnellen en meer chaotisch worden. Het goede nieuws is dat onze ademhaling het enige is dat beïnvloedt kan worden en dat toegang geeft tot het AZS. Door de ademhaling zelf te gaan sturen, krijgen we ook impact op het hartritme. Het signaal van het hart communiceert op haar beurt dan weer met onze hersenen. Bij een snel en onregelmatig hartritme krijgen onze hersenen het signaal dat er gevaar dreigt, waardoor deze instructies geven om stresshormonen aan te maken en ons lichaam hierdoor in overlevingsmodus gaat. 

Omgekeerd wil dit zeggen dat wanneer we rustig en diep ademen, het hartritme gaat vertragen en gelijkmatiger verlopen. Dit geeft dan weer signaal aan de hersenen dat alles rustig is en ons lichaam krijgt de opdracht om te ontspannen. Door bewust een diepe en trage ademhaling toe te passen, zijn we in staat om zelf rust te creëren. De wetenschap heeft aangetoond dat ons lichaam in optimale balans komt wanneer het hartritme en de ademhaling synchroon verlopen. Deze toestand wordt Hartcoherentie genoemd.

Tijdens een Hartcoherentietraining wordt met behulp van Biofeedback (vergelijk het met een elektrocardiogram bij de dokter) het hartritme geregistreerd. Enerzijds kunnen we hier heel wat afleiden over jouw gezondheids- en stresstoestand. Anderzijds kunnen we hierdoor ook exact bepalen welk ademhalingsritme voor jou het meest optimaal is. Aan de hand van deze informatie wordt een training opgebouwd. 

Wanneer je deze ademhalingstechniek beheerst, ontstaat een goed evenwicht tussen je hart en je brein waardoor je lichaam ontspant en kan je angst en/of stress veel beter onder controle houden. Het is net deze balans die voor meer veerkracht zal zorgen.

Een hartcoherentietraining neemt meestal 4 of 5 sessies van 1 tot 1.5 uur in beslag. Na dit traject beheers je de juiste ademhalingstechniek waarmee je zelf verder kan.

De prijs per sessie bedraagt 80€

We bieden je bovendien de mogelijkheid om een eenvoudig toestelletje (sensor) aan te schaffen waarmee je zelf de controle via biofeedback kunt uitvoeren. Dit is echter geen must.

bottom of page