top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKatleen Telemans

De weldaad van notenGo nuts

Noten geven snel een verzadigend gevoel. In de keuken worden ze vaak geassocieerd met ontbijtgranen, maar je kan ze ook gemakkelijk als tussendoortje uit het vuistje eten. Ze geven een crunchy textuur en een fijne smaaktoets aan een slaatje of een yoghurt. Gemalen noten of amandelschilfers vormen een heerlijk en gezond korstje op een ovenschotel. En ook bij een kaasschotel zijn noten de perfecte garnituur.


Noten bevatten veel vezels, eiwitten, onverzadigde vetten, verschillende mineralen (zoals calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer) en vitamines B en E.

25 gram walnoten bevat maar liefst 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium en zink.


Kastanjes zijn ietwat een buitenbeentje in de groep.

Ze hebben een veel lagere caloriewaarde (ca. 200 kcal per 100 gram) dan hun soortgenoten, maar ze bevatten dan weer veel koolhydraten (circa 40%), wat de nodige omzichtigheid vraagt bij diabetespatiënten. Het is ook de enige noot die flink wat vitamine C omhult.


Noten in het algemeen zorgen voor gezond haar, huid en nagels.

Paranoten bevatten dan weer veel selenium en zijn daarom ideaal als vleesvervanger in een vegetarisch dieet. Ook andere noten, vooral hazelnoten en okkernoten, zijn van belang voor vegetariërs omdat ze samen met peulvruchten en granen voor de nodige eiwitten zorgen.

Maar niet alleen vegetariërs doen er goed aan om op noten in te zetten. Noten zijn gewoon een must voor iedereen die belang hecht aan een gezonde voeding.

Omdat noten arginine bevatten, een aminozuur dat helpt om de bloedvaten wijd te houden verminderen ze het risico op hartproblemen en hoge bloeddruk. Evenals zaden verlagen noten je LDL (slechte) cholesterol, wat eveneens een troef is in de strijd tegen hart- en vaatziektes. Vooral okkernoten, hazelnoten en amandelen zijn de kampioenen van de gezonde vetten.


Maar noten houden niet alleen je hart gezond, ze onderdrukken ook tal van ziektes zoals kanker, diabetes, ademhalingsproblemen en neurodegeneratieve aandoeningen.


Gebrand versus geroosterd

Sommige noten zoals okkernoten en paranoten worden puur gegeten. Andere worden gefrituurd in olie en krijgen dan het label ‘gebrand’. Door de hoge temperatuur waaraan ze daarbij worden blootgesteld, gaat er wel een deel van de mineralen en vitamines verloren. Anderzijds nemen ze quasi geen extra vet op uit de olie omdat ze er zelf al zoveel bevatten (45 tot 70 % vet, afhankelijk van de soort noot) en dat zijn hoofdzakelijk goede onverzadigde vetten (behalve kokosnoot).

En dan zijn er nog de geroosterde noten die met droge lucht zijn bewerkt.


Noten eet je dus best rauw, puur en zo vers mogelijk om van hun talrijke gezonde voedingsstoffen te kunnen genieten.


Wil je precies weten welke vitaminen en mineralen of essentieel olien je tekort komt? Boek een bodyscan bij Prevent Absent en ontvang nog tal van individuele tips om je gezondheid naar een hoger level te brengen. www.preventabsent.com

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page